Berekening Vaccinatie Effectiviteit Pfizer covid19-vaccin

De 95% Vaccinatie -Effectiviteit van het Pfizer-Biontech covid19 vaccin (BNT162b2) is gebaseerd op 170 besmettingsgevallen. De betrekkelijk eenvoudige berekening wordt hier uitgelegd.

2 antwoorden op “Berekening Vaccinatie Effectiviteit Pfizer covid19-vaccin”

  1. Er valt wel iets af te dingen op het gepresenteerde VE. Omdat de cijfers geen betrekking op de totale (wereld)populatie moet volgens de wetten van de kansberekening rekening worden gehouden met statistische afwijkingen. Rekening houdend met een betrouwbaarheidsinterval van 95% (wat overigens voor medische studies m.i. wat aan de lage kant is) kom ik grofweg rekenend voor het ongunstigste geval op een VE van slechts 88% en een NNTV van 149. Daar staat uiteraard tegenover, dat de werkelijkheid ook gunstiger kan zijn, maar het lijkt mij niet verstandig om daar bij zaken die de gezondheid betreffen, rekening mee te houden.

  2. Het rekenmodel van Pfizer is gebaseerd op de aanname dat er buiten het vaccin geen “middel” is om geen Corona te krijgen. Geen verschil in immuniteit,bloedgroep,vatbaarheid, noem maar op.

    Ook de omvang van de steekproef is te klein om met succes een score van 95 effectiviteit te kunnen staven.
    Kortom, het vaccin werkt maar is niet erg succesvol.kijk maar naar de hudige besmettingscijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *