De aangeboden waarheid

Publicatiedatum: 19-10-2021

Een manipulerend communicatiemodel

De Rijksoverheid maakt gebruik van een manipulerend communicatiemodel bij het verspreiden van informatie over vaccinaties. Dit model komt globaal neer op het benadrukken van de voordelen van de vaccinatie en wijzen op de nadelen van het doormaken van de ziekte. Het model is louter gericht op het stimuleren van het vaccineren. Informed consent speelt hier geen enkele rol. De nadelen van de vaccinatie en de voordelen van het doormaken van de ziekte komen (vrijwel) niet aan de orde. Daarmee roep je als Rijksoverheid de verdenking op dat er iets te verbergen valt.

Je ziet het pas als je het door hebt

Ter illustratie een voorbeeld. Kijk eens goed naar de laatste zinnen in de tekst van de onderstaande afbeelding.

…”Neem je een Prik? Dan is de kans klein dat je ziek wordt. Ook maakt vaccinatie de kans dat je het coronavirus overdraagt kleiner.”..

(Bron: Website Rijksoverheid - gezien op 06-10-2021)

De informatie is uiterst summier. Het bestaat alleen uit twee niet gekwantificeerde voordelen. Als het om substantiële voordelen zou gaan, dan was dat zeker vermeld. Een korte verwijzing naar de (soms blijvende) ernstige bijwerkingen ontbreekt. Er is zelfs geen verwijzing naar de bijsluiter. Daar hoeft de lezer kennelijk allemaal geen weet van te hebben.

In dit voorbeeld komt alleen het kwadrant “voordelen – vaccinatie” aan de orde. Maar er zijn ook voorbeelden te vinden waar meer dan één kwadrant in de informatie is verwerkt. Het hier geschetste model kan helpen de manipulerende techniek van de Rijksoverheid te herkennen. Dat gaat niet vanzelf. Je ziet het pas als je het door hebt.

Tot slot: de minachting

Hier is het verstrekken van manipulerende informatie gericht op maximalisatie van de vaccinatiegraad. Dit is een vorm van drang en past bij de tunnelvisie van demissionair minister van VWS Hugo de Jonge. Volgens hem is er maar één oplossing voor het corona probleem en dat is vaccineren. Het verstrekken van eenzijdige en daarmee onvolledige informatie is een bewust onderdeel zijn vaccinatiestrategie. Hiermee geeft hij ook een signaal af van minachting naar de burger toe. Hij zou het niet in zijn hoofd halen om de Tweede Kamer voortdurend bewust onvolledig te informeren. Het respect en het vertrouwen van de burger win je niet door minachting te etaleren. Dit is een minister onwaardig.

* * * * *

Naar: Homepage

Naar: Facebook onderzoekvaccins 

Naar: Telegram kanaal Onderzoekvaccins

Naar: MeWe Onderzoekvaccins

Like of volg deze Facebookpagina en/of abonneer u op het Telegram kanaal en u wordt op de hoogte gehouden van nieuwe publicaties op deze website.