Hogere zorgkosten omwonenden zware industrie

Publicatiedatum: 14-09-2024

1-Inleiding

Op 9 september 2024 heeft de regering geantwoord op de vragen die op 2 juli 2024 door de TK zijn gesteld [1] over de uitkomsten van het RTL-onderzoek van 27 juni 2024. Daaruit blijkt dat inwoners van dertien gebieden met zware industrie jaarlijks ruim 145 euro meer kwijt zijn aan zorg, dan gemiddeld [2].

2-Reactie van de regering op de Kamervragen

De redeneerlijn van het uitvoerige antwoord is als volgt kort samen te vatten.

De verantwoordelijke ministers geven aan dat volgens het RIVM de luchtvervuiling uit de industrie voor 12% bijdraagt aan de negatieve gezondheidseffecten uit binnenlandse bronnen [3]. Daar vallen ook de Zeer Zorgwekkende Stoffen onder zoals PFAS.

Vervolgens wijzen ze er op dat PFAS in verband wordt gebracht met effecten op het immuunsysteem en in verband word gebracht met diverse soorten kanker zoals leverkanker, nierkanker en testiskanker [4].

Maar omdat gezondheid iets is dat persoonsgebonden is vindt de regering dat je de hogere zorgkosten niet direct kan koppelen aan de industrie.

3-Analyse Onderzoekvaccins

Dit is een hele rare wending in de argumentatie van de regering. Het onderzoek van RTL legt geen causaal verband bloot, maar het is toch zeker een aanwijzing van samenhang. Een aanwijzing die op zijn minst om nader onderzoek vraagt. Maar het wordt afgedaan met de stelling dat gezondheid persoonsgebonden is. Dat is waar, maar personen wonen ook in verschillende gebieden. Het dan toch opvallend dat mensen die in gebieden wonen met zware industrie hogere zorgkosten hebben. Als je dat negeert zoals de regering nu doet dan zeg je eigenlijke dat die mensen gewoon een beetje pech hebben met hun gezondheid.

En het dan raar vinden dat de omwonenden zich niet gehoord voelen door de politiek. Waarom heeft de regering niet wat meer empathie getoond. In plaats daarvan slaat de regering zich op de borst door bij de beantwoording van de vragen te verwijzen op de Actieagenda Industrie en Omwonenden. Die agenda heeft namelijk specifiek ten doel om de gezondheid van omwonenden van de industrie beter te beschermen. Helaas blijft het in die agenda alleen bij het maken van plannen. Geld om tot actie over te gaan is er niet, zoals is te lezen aan het slot van de Kamerbrief van 15 maart 2024 [5]. En maar klagen dat het vertrouwen in de politiek zo laag is. Hier zijn lessen te leren voor de betrokken bewindslieden (zie noot 1) van het kabinet Schoof-1 .

4-Het onderzoek van RTL van 27 juni 2024:
hogere zorgkosten omwonenden zware industrie

In de verantwoording van het onderzoek schrijft RTL:

…”De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bracht in april 2023 een veelbesproken rapport uit onder de titel Industrie en Omwonenden . In het rapport constateerde de OVV op basis van een onderzoek op drie verschillende locaties (Tata Steel, Chemours, Asfaltproductie Nijmegen) dat er bij instanties en bedrijven te weinig oog en luisterend oor was voor de zorgen van omwonenden van zware industrie. RTL Nieuws heeft onderzocht in hoeverre er iets te zeggen is over de gezondheidszorgen van omwonenden van zware industrie op andere plekken in het land.”…[6] [7]

In het onderzoek zijn 13 gebieden onderscheiden. Het gaat daarbij om de volgende gebieden (en bijbehorende eerst drie cijfers van de postcodes):
1. Velsen-Noord (195)
2. Havengebied Rotterdam (319)
3. Dordrecht (331)
4. Kanaalzone Gent-Terneuzen (453, 454, 455)
5. Moerdijk (478)
6. Eindhoven (565)
7. Roermond (604)
8. Geleen (616)
9. Deventer (741)
10. Steenwijk (833)
11. Veendam (964)
12. Groningen/Hoogkerk (974)
13. Delfzijl/Farmsum (993)

Bij Dordrecht gaat het om de postcodegebieden die met 331 beginnen. De omliggende gemeenten die nog meer dan Dordrecht onder de rook van Chemours liggen vallen daar niet onder. Als de onderzoekers nog meer hadden ingezoomd op de risicogebieden dan was het bedrag van €145 aan hogere zorgkosten misschien nog wel hoger geweest.

5-Referenties

[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20232024-2480.pdf
Vragen van 2 juli 2024 van de leden Paulusma, Bamenga en Rooderkerk over het nieuws dat omwonenden van zware industrie structureel hogere zorgkosten hebben.
Antwoord:
- (PVV) Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat)
- (VVD Minister Sofie Hermans (Klimaat en Groene Groei)
- (VVD) Staatssecretaris Karremans Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

[2] https://www.rtl.nl/nieuws/onderzoek/artikel/5451418/145-euro-meer-kwijt-aan-zorg-bij-zware-industrie-de-buurt
Door Marcia Nieuwenhuis en Jasper Bunskoek·27 juni 2024·Aangepast: 15 juli 2024
(geraadpleegd op 11-09-2024)

[3] https://www.schoneluchtakkoord.nl/thema/industrie/

[4] https://www.rivm.nl/pfas

[5] Kamerstukken II, 2023–2024, 28 089, nr. 273.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-28089-273.pdf

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen:
…”Met de in deze brief beschreven acties zet ik hiermee een eerste stap. De aanloopkosten van de uitvoering van deze actieagenda bestaan hoofdzakelijk uit kosten voor voorbereidend onderzoek en studies om de impact van industriële activiteiten op de volksgezondheid te verminderen. Deze initiële acties kunnen worden opgepakt omdat ze binnen de bestaande wettelijke kaders vallen. Ik ben voornemens om voor de bekostiging van deze aanloopkosten de benodigde middelen dit voorjaar al op de IenW begroting te zoeken. De feitelijke uitvoering van het grootste deel van de acties vraagt echter om verdergaande beleidsontwikkeling en financiële dekking zonder welke de uitvoering van deze acties niet mogelijk zal zijn.”…

[6] https://redactie.rtl.nl/sites/default/files/content/documents/2024/06/26/Verantwoording-onderzoek-industrie-zorgkosten-rtl-nieuws.pdf

[7] Het rapport “Industrie en Omwonenden“ van de , Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), april 2023
https://onderzoeksraad.nl/industrie_en_omwonenden-564630708-pdf/

*****

1 Naar: de Homepage deze website

2 Naar: het PFAS overzicht op deze website

3 Naar: de Facebookpagina PFAS-Problematiek

4 Naar: het Telegramkanaal PFAS-Problematiek

Like of volg de FB-pagina of abonneer je op het Telegramkanaal (dit is hetzelfde als volgen bij FB). Daar meld ik nieuwe PFAS-publicaties op deze website. Je krijgt dan een bericht als je de meldingen op áán laat staan.